Útban a Riói olimpiára - interjú Nagy Péter súlyemelővel
2016. május 16. írta: FitLife

Útban a Riói olimpiára - interjú Nagy Péter súlyemelővel

 nagyp3.jpg

     Június végén kiderül, ki képviseli Magyarországot súlyemelésben

a Rió-i olimpián. A FitLife meglátása szerint erre a legnagyobb esélye Nagy Péternek van, aki 2005 óta állandó országos bajnok, öt alkalommal megkapta Az év súlyemelője címet és az olimpiára való kijutásra annyit mondott: „Aki kijut, annak tisztességesen helyt kell állnia.” Testvére ismertette meg vele ezt a sportot, néha elcsábul egy-egy desszertnek, célja az egyéni és az országos csúcs Rióban. Nagy Péter súlyemelővel beszélgettem.

 

Hogyan ismerkedett meg a sporttal?

A bátyám vitt le a súlyemelő terembe. Győrbe egy középiskolába jártunk, ő már 2 éve oda járt, és mondta, ha én is elkezdem a középiskolát, akkor próbáljam ki. Az ottani edzőm Pirk János szerettette meg velem ezt a sportágat igazán.

Melyik eredményére a legbüszkébb?

A legbüszkébb a 2012-es Londoni Olimpiára vagyok. Nagy álom volt az olimpiai részvétel, sokat küzdöttem érte és elértem a célom.


nagyp1.jpg

 

Mennyire teszi ki a mindennapjait az edzés, illetve most az olimpiára való felkészülés?

Minden erről szól. A pihenő időm is ehhez van igazítva. Napi 2 edzés a hétköznapokon, hétvégén is beiktatok egy plusz edzést, vasárnap pedig pihenő.

Van példaképe? Megtudhatnánk, hogy ki?

Úgy gondolom, kellenek példaképek, akikre már fiatalon felnézhetünk. Ha lehet, azt mondani sok van a súlyemelés múltjából, de ha ki kell emelnem valakiket, akkor az Jurij Zacharevic, Jacsó József, de írhatnék még számtalan nevet, akire példaképként tekintek fel.

Étkezéseknél valamilyen szempontot szem előtt tart? Oda figyel, hogy mit eszik? Illetve számolja a tápértékeket?  

Nem számolom a tápértéket, versenyidőszakban próbálok odafigyelni mit eszem. Natúr húsokat főleg, köretnek köles vagy rizs, és hozzá sok zöldséget. A desszerteket próbálom kerülni, de ha olyan van, amit nagyon szeretek akkor nem tudok ellenállni. 

Használ táplálék kiegészítőket? Ha igen, miket?  

Igen. Azt gondolom az élsporthoz ez elengedhetetlen. A használt táplálék kiegészítők: fehérje, kreatin, aminosav, különböző vitaminok: C, D, E. Ásványi anyagok: Magnézium, Kalcium, Cink.

Milyen óvintézkedést szokott tenni a sérülések megelőzéséért?

Az edzésembe be van iktatva a mélyizmok erősítése. Mellette nyújtások, hengerezés.

nagyp1.jpg 

Fejben hogyan készül a versenyekre, illetve azok előtt közvetlenül? Versenyek előtt van babonája vagy valamilyen szokása?

Versenyek előtt már próbálom kizárni a külvilágot és semmivel sem foglalkozni. Zenehallgatás, filmnézés, és rejtvényfejtés, amiket szoktam csinálni. Versenyek előtt nincs babonám, amit szoktam volna csinálni.

2012es londoni olimpián 416kg összesítettel 11. lett. Akkor az egyéni rekord volt, melyet az elmúlt 4 évben kétszer sikerült átlépnie, új rekordja 421kg. Rióban cél ennek megdöntése vagy már ez is jó eredménynek minősülne?

Ha kijutok az Olimpiára, akkor mindenképp az a cél, hogy ezt a rekordot is megdöntsem. Nem titkolt célom, hogy Magyarország legnagyobb versenyeredményét szeretném egyszer elérni, és ha ez pont Rióba sikerülne, akkor nagyon boldog lennék. De a cél egyéni csúcs az esetleges indulás esetén. 

Rióban kiket vár a dobogóra, illetve saját magát hova várja? Van kitűzött cél, amivel már elégedett lenne? 

A dobogóért szerintem Orosz, Grúz és Iráni versenyző fog megküzdeni, de mindig van meglepetés egy Olimpián. Magammal szemben igazából főként eredménybe van elvárásom és ez az egyéni csúcs. Ha már ezt elérem, akkor helyezéstől függetlenül azt mondhatom, mindent megtettem a sikerét, és majd a verseny eldönti ez mire lesz elegendő. Nagy álom lenne, ha 8-ba bekerülnék. 

Hogyan látja az utánpótlást a sportjában? Mit üzenne nekik?

Az utánpótlásunk fejlődik bár nem olyan ütembe, ahogy kellene. Sok kitartást, kívánok nekik, ez egy nehéz, de szép sport, és aki ezt a szépséget felfedezi, sokáig eljuthat.

 nagyp4.jpg

 

       Ahogy lehetett olvasni egy profitól is, oda figyel a sérülések elkerülésére, mély izmokat edz, nyújt és SMR hengert is használ. Mind a három témáról tervezek a továbbiakban beszélni, szóval számomra külön öröm, hogy Péter ezeket megemlítette. Nagyon sok embert látok a konditermekben is, akik csinálnak 5 vállkörzést és annyi a bemelegítés, a nyújtást csak látásból ismerik. (a mélyizom edzéséről valamint a hengerezésről már nem is beszélek, azok egyenesen ördögtől valók!) Tehát készüljetek, átbeszélünk mindent a sérülés megelőzésről!

       Köszönjük Nagy Péternek az interjút, június utolsó hétvégéjén, aki teheti, kövesse figyelemmel az olimpiára való kijutásért folytatott küzdelmet. Drukkolunk, hogy megvalósíthassa álmait és országos versenyeredmény rekorddal minél jobb pozícióban zárja az augusztusi ötkarikás versenyt.

További sok sikert az élet minden területén!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr648718470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása