3 szuperegészséges kiegészítő: kovaföld-goji bogyó-maca
2016. június 06. írta: FitLife

3 szuperegészséges kiegészítő: kovaföld-goji bogyó-maca

the-fiber-in-superfoods-1080x675.jpg

Szeretnél szuperegészségesen étkezni? Íme itt van három remek kiegészítő!

Ahogy írtam ezeknél a természetes kiegészítőknél, hogy lesz folytatás, na most itt is van. Mióta az eszünket tudjuk, mindig minden témában vannak slágertermékek, olyan dolgok, melyeket valaki elkezd és rengetegen csinálják utána. Most például az utóbbi években nagy divat lett drukkolni a Barcelona focicsapatának, rengeteg ilyen fanatikus lett hirtelen a környezetemben. Divat lett konditerembe járni és folytathatnám a példákat estig is, mindenki tudja mire gondolok. Így van ez az egészséges életmóddal is, rákattant mindenki a biotermékekre, és mindig bejön a köztudatba valami új, ami megváltoztatja az életünket, sokkal jobbak leszünk tőle és még jobb, mint amiket addig ismertünk. Nem mondom, hogy nem így van, azt se tudom megmondani, hogy így van-e, ami tény, hogy semmi negatívumot nem mondanak egyikről sem, csak a jót. Vajon tényleg így lenne? A vitaminokról már beszéltünk az egészséges életmód lépéseiben és a vitaminok eredeténél, szóval a mesterségesen előállított termékek helyett vegyünk pár természetes kiegészítőt. Sorozatunk első 3 résztvevője következik: 

Kovaföld

Mostanában lett egyre népszerűbb a perui kovaföld, pedig már több évtizede ismerik és tudnak róla mindent. Ez a szilicium-dioxid tartalmú anyag a neve ellenére nem föld, hanem a kovamoszatok megkövesedett váza. Szakértők szerint rengeteg dologra jó, és nagy mennyiségben sincs mellékhatása, nem is értem miért nem csak ezt fogyasztjuk akkor?!

Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy az étkezési kovaföldet vegyük meg, ne a medencetisztításra szánt fajtát, az lehet nem annyira egészséges. Teljesen természetes anyagról van szó, nincs hozzáadva semmilyen adalékanyag, mely nagyon kemény és ezzel a keménységével tisztítja meg fizikai úton a bélfalakat a lerakódásoktól, így nincs kémiai toxikáció. A lerakódó csúnya, gonosz LDL zsírokat is eltávolítja, ezzel:

  • csökkenti a koleszterin szintet és a trombózis kialakulását,
  • segíti a vér áramlását, és a szervezet tisztulását.

Ezáltal jobban felszívódnak a tápanyagok, mert nem gátolja őket a sok felesleges lerakódás.

Hasznos:

  • hajnak,
  • bőrnek,
  • körömnek,

Hatásai:

  • a kötőszöveteknek rugalmasságot ad,
  • hiányában csökkenhet a csontok, izmok és a bőr rugalmassága,
  • erős gyulladás csökkentő és fertőtlenítő hatása van,
  • immunrendszer erősítő (stimulálja a működését)
  • beindítja az öngyógyító folyamatokat, ezáltal gyorsabb a szervezet regenerálódása.

Ez a csoda 15 féle természetes ásványi anyagot és 20 féle nyomelemet (pl: magnézium, kalcium, nátrium, vas, titán, bór, mangán, réz, cirkónium)

A fogyasztás kezdetének első napjain (ez általában maximum 5-7 napig szokott tartani) mellékhatásként hígabb székletet produkálhatunk, ennek oka, hogy elkezdett dolgozni bennünk a sok kicsi henger és a felesleges méreganyagokat eltávolítja.

kova.jpg

3500-szoros nagyításban

Na és most jön a lényeg hölgyeim és uraim, amiért az emberek többsége venni fogja, az mellékes, hogy rengeteg pozitív folyamatot visz végbe bennünk, de FOGYASZTÓ hatása is van!! Ez annak köszönhető, hogy gyorsan lebontja a zsírokat és eltávolítja azokat a szervezetből, így nem tudnak lerakódni. Akik fogyasztották csökkent az éhségérzet, mely a tápanyagok jobb felszívódása miatt lehetséges.

Több helyen olvastam, hogy kúraszerű fogyasztását is javasolják, úgy gondolom, ezt mindenképpen érdemes lehet kipróbálni, elmondások alapján 2-3 hónap alatt már javulást kell éreznünk, ennyi időt megérne a kipróbálása. Sport szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a megtisztult bélfalak miatt jobban felszívódnak a protein turmixok, BCAA-k és a többi kiegészítő valamint a táplálékunk. Sok diéta/szálkásítás is azért kezdődik egy méregtelenítéssel, mert utána a megtisztított területnek köszönhetően az értékes tápanyagok nem köszönnek vissza másnap (gyors emésztésűeknél aznap) hanem felszívódnak. Sportoláshoz ajánlott a rengeteg pozitív tulajdonságán kívül, hogy segít a tápanyag hasznosulásban.

Goji bogyó

Aszalt gyümölcs, teljesen természetes, nincs hozzáadva semmi, ahogy leszedik, úgy fogyasztjuk. Ázsiából származik, ahol régóta fogyasztják, leginkább gyógyhatása miatt. Magas a B- és C-vitamin tartalmú, 21 féle ásványi anyagot és 18 féle aminosavat tartalmaz. Nagyon magas a fehérje tartalma, 100 grammban majdnem 12 gramm, a rost pedig 10 gramm benne. A vér androgén szintjének emelése miatt férfiaknál erősebb nemi vágy és energikusság tapasztalható. Arra fele valami nagyon nincs rendben, ha ennyi vágyfokozó termékre van szükségük. Sport szempontjából a magas aminosav és fehérje tartalma miatt lehet ajánlatos, valamint az állóképesség növelése szintén egy fontos szempont. Sportoláshoz szintén ajánlott rengeteg pozitív tulajdonsága mellett az állóképesség növelése érdekében.

goji-berries.jpg

Hatásai:

  • fokozza az immunrendszer működését,
  • jó hatással van a szívre,
  • csökkenti az allergia kialakulását,
  • jótékony hatással van a szemre,
  • gyulladásos állapotokat csökkenti,
  • növeli a fizikai állóképességet,
  • szív- és érrendszer egészség megőrző hatása van,
  • segít a vérképzésben,
  • egyensúlyban tartja a vércukor szintet,
  • emésztőszervi zavarokat és vérnyomást csökkent

Maca

Megint Dél-Amerikába vezet az utunk, ahonnan is származik a Maca gyökér. Extra magasan, 4200 méter felett találhatjuk meg, ahol rajta kívül már nagyon kevés növényzet él meg. Rengeteg vitamin, ásványi anyag és aminosav található benne, ilyen például a B-, C- és D-vitamin, kálcium, magnézium, foszfor, jód, vas, réz, cink, szelén, béta-karotin. 100 grammban valamivel több, mint 10 gramm fehérje van és 9 gramm rost.

Hatásai:

  • immunerősítő,
  • energizáló,
  • erőnléti állapotot növeli,
  • fokozza a szellemi teljesítményt,
  • potencianövelő (ez is),
  • hormonoptimalizáló (nőknél javítja a progeszteron termelést)

 maca-powder-and-root.jpg

Ami viszont minket a legjobb érdekelhet, az a sportban való jótékony hatása. Egyre több sportoló szedi külön por formájában, illetve egyre több táplálék kiegészítő gyár teszi bele hatóanyagként egyes termékeibe. Mint olvasható a fizikai állapotunkat javítja, energizál és a magas aminosav tartalmának köszönhetően izomépítő hatása is van. Ezt nyilván nem úgy kell érteni, hogy rendszeres szedésével néhány hét alatt látható fejlődésen megyünk keresztül, de hosszútávon mindenképpen jól járhatunk vele. Az egyetlen kérdés a dózis, ugyanis 1-3 kiskanalat írnak a termékekre napi adagként, a kísérletek viszont 20 grammokról szóltak. Mivel káros hatása ennek sincs, aki anyagilag győzi, annak mindenképpen ajánlatos a 3 kanalat meghaladó mennyiséget bevinnie naponta. Sportoláshoz újfent számos előnyén kívül energizáló és esetleges izomépítő hatása miatt ajánlott.

Aki hallott már a szuperételekről, azoknak valószínűleg nem volt újdonság ez a három természetes táplálékkiegészítő. Természetesen a leírtakat mindenki kezelje a helyén, attól, hogy magas a fehérje tartalmuk és ezért izomépítő hatást írtam náluk, nem azt jelenti, hogy csak ezeket kell enni és akkor nagyok leszünk. Kiegészítők, melyek elősegítik a változatos táplálkozást és szervezetünk szükségleteit kielégítik. Számos táplálékkiegészítőkben szintén megtalálhatóak, mint összetevők. Úgy gondolom mindenképpen megérnek egy próbát ezek az anyagok, bár tapasztalataim szerint nem is akkor érezzük meg hatásukat, mikor szedjük, hanem amikor elhagyjuk őket. Hajrá, jó étvágyat! 

Addig is Faceebok és blog

Ha tetszett ne felejtsd a Like gombot és a megosztást. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr18746548
süti beállítások módosítása