Útban a Riói Olimpiára - interjú Tóth Tamás triatlonossal
2016. július 01. írta: FitLife

Útban a Riói Olimpiára - interjú Tóth Tamás triatlonossal

tothtamas01.jpg

Az olimpikonok cikksorozat folytatódik!

Jelen szereplőnk személyében egy állandóan a tréfát kereső fiatalembert ismerhetünk meg, aki egy kiadós esésben is mások szórakoztatását látja. Úgy tartja, egy nagy hamburger mindenre megoldás lehet. Tóth Tamás triatlonossal beszélgettem.

Hogyan ismerkedett meg a sportágával?
Az úszó „karrierem” után a ping-pong nem igazán kötött le. Ismerősöktől hallottunk, hogy van ez a triatlon nevű sportág. Úszás alapok megvoltak, bringázni szerettem, a futás pedig mindig is jól ment. Így hát belekóstoltam, ez lett a vége :)

Volt olyan szám, ami már az elején is jobban ment/kedvenc volt?
A 7 év úszó múlt nagy előny volt a vetélytársakkal szemben, még most is abból „élek”. Sokkal több energiát tudok fektetni a másik két szám specifikus edzéseire. Legfőképp a futásra.

Most van kedvenc? Illetve melyik az erőssége?

Azt hiszem a futás vált mostanra a kedvencé. Nagyon sokat számít a csapat körülöttem. Már évek óta a BEAC közép-hosszútávfutóival készülök. A kemény edzések mellett folyamatosan megy a sztorizgatás, viccelődés egymással. Szinte várom a délutáni edzéseket, az új kihívásokat és hogy épp kinek töltjük föl a lakatját tusfürdővel :)

tothtamas03.jpg

Eddigi eredményei közül melyikre a legbüszkébb?
Idén a Világbajnoki Sorozat Dél-Afrikai állomásán 11. helyen értem célba, ami nélkülözhetetlen eredmény volt az Olimpiai kvótaszerzésemhez. Még most is tudok erőt meríteni az érzésből, amit a célba éréskor éreztem.

Gyerekkorában komolyabban is elkezdett ping pongozni, mára már teljesen eltávolodott tőle vagy még néha ütőt ragad és tud pár trükköt?
Trükkjeim kifogyhatatlanok, de leginkább edzőtáborok pihenőnapján, vagy egy hosszú hétvégén a Balatonnál kerül ütő a kezembe. Mondjuk évente kétszer :)

Mennyire teszi ki a mindennapjait az edzés, illetve most az olimpiára való felkészülés?
Teljes mértékben. Ha nem edzek, akkor ebéd-vacsora készítés, tudatos pihenés, regeneráció van terítéken. Ha esetleg napközben el kell mennem otthonról, és nem tudok aludni a 2-3 edzés között legalább egy órát, estére úgy érzem magam, mit egy kemény verseny után.

Szabadidejében mit csinál legszívesebben? Mivel szokott kikapcsolódni?
Számomra a legpihentetőbb és feltöltődő program kifeküdni egy törölközővel és egy ásványvízzel bármilyen vízpartra. Legyen az tenger-óceán vagy akár csak nyáron a Balcsi. Ha nagy kedvenc játszik a környéken, akkor egy-egy koncert is belefér.

A nehéz időszakokban kitől/kiktől kapja a legnagyobb támogatást?
Szerencsére a Családom gondoskodott róla, hogy igazán nehéz időszak ne legyen az életemben. Ezen kívül nem történ olyasmi, amit egy 300g-os húspogácsás hamburger és a barátok ne oldottak volna meg :)

tothtamas02.jpg

Van példaképe? Megtudhatnánk, hogy ki?  
A Brazil Ronaldót, nagyon szerettem fiatalon. Mostanra elfogytak a példaképek, ellenfelek vannak :)

Fejben hogyan készül a versenyekre, illetve azok előtt közvetlenül? Versenyek előtt van babonája vagy valamilyen szokása?
Nagyon fontos, hogy minden eshetőségre fel kell készülni fejben. Több forgatókönyvnet is össze kell rakni, Például, mit csinálok, ha sikerül elszakadni a mezőnytől úszáson, vagy akkor, ha esetleg gyengébben sikerül és fel kell érni az előttünk levőkre. Nagyon hosszú egy verseny, rengeteget lehet hibázni, de alapos fejben való felkészüléssel ezeket a minimumra lehet csökkenteni.

Rióban kiket vár a dobogóra, illetve saját magát hova várja? Van kitűzött cél, amivel már elégedett lenne?

Szerintem Javier Gomez fogja megszerezni az aranyat és a két Brownlee tesó elosztja a 2-3. helyet.
Én egy top20-as eredménnyel már elégedett lennék.

tothtamas04.jpg

Hosszútávon mi a legnagyobb célkitűzése a sportágában?
Tokyoban szeretnék pontszerző helyen célba érni. Valamint, ha felkerül az Olimpiai programjába  a vegyes váltó, akkor nagy eséllyel az érem szerzés lesz a cél.

Étkezéseknél valamilyen szempontot szem előtt tart? Oda figyel, hogy mit eszik? Illetve számolja a tápértékeket?

Próbálok változatosan étkezni. Én inkább a marhapörkölt és egybesült tarja családból származom. Ezt próbálom kombinálni a könnyű halas tésztákkal és salátákkal. A nélkülözésben nem hiszek, mindig meg kell adni a szervezetnek, amit éppen kíván, persze mértékkel.

Használ táplálék kiegészítőket? Ha igen, miket?

Az alapvető vitaminkokat és aminósavakat rendszeresen fogyasztom. Regenerálódáshoz nagy fehérje tartalmú shakeket iszok, heti 1-2 alkalommal a csúcsedzések vagy hosszú kerékpárok után.

Milyen óvintézkedést szokott tenni a sérülések megelőzéséért?

Sokat alszom. Van mikor két edzés között 2,5-3 órát is. Amit minden két lábon sportolónak tudok ajánlani, az a talp masszírozása kis masszázslabdával. vagy akár egy golflabdával ülve-állva, minden nap. Persze a masszázsok sem maradnak el, heti 1-2 alkalommal terheléstől függően.

tothtamas05.jpg

(Vannak, amik elkerülhetetlenek - FitLife)

Játsszunk el a gondolattal, amennyiben nem profi triatlonosnak szegődik, ma mivel keresné a kenyerét?
Az egyetem első évében nagyon lekötött a mai magyar politikai rendszer és a pszichológia. El tudnám képzelni, hogy a sport karrierem után valamelyikbe jobban belemerüljek.

Hogyan látja az utánpótlást a sportjában? Mit üzenne nekik?
Úgy látom, hogy ifi-junior korban már akkora terhelésnek vannak kitéve a fiatalok, hogy sokan el sem jutnak az U23-as, felnőtt kategóriákig. Maradjanak gyorsak és robbanékonyak, a hosszú évek kitartó munkája és a sportág összetett mivolta meghozza az állóképességet. Legyenek türelmesek és merjenek PIHENNI! A „több nap mint kolbász” közmondás kifejezetten igaz a mi sportágunkra. Figyeljenek az érzésekre edzések közben, edzések után és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés ugyan olyan fontos, mint egy jól sikerült résztávos futás.

Nagyon szépen köszönöm az interjút Tóth Tamásnak! Sok sikert kívánok neki az olimpián a minél jobb helyezés elérésében. Ja, és előre óvatosságra inteném a leendő szobatársát, jól nézze át a cuccait, mert ha Tamás a közelében marad garantált a tréfa! 

 

Olimpiai interjúsorozat eddigi részei:

Útban a Riói olimpiára - interjú Kovács Sarolta öttusázóval

Útban a Riói olimpiára – interjú Nagy Péter súlyemelővel

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr298851602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása