Szeded a celeb vitamint és elfeledett társait?
2016. július 29. írta: FitLife

Szeded a celeb vitamint és elfeledett társait?

 aaaallvit.jpg

Folytatódik a vitaminok bemutatása sorozat. Végére maradt egy ismert, ám nyárra elfeledett vitamin, illetve 2 (3?) olyan, melyeket nem gyakran hallani a médiában, hogy feltétlenül fogyasszuk őket, mert létszükséglet. Ugyebár a vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek létfontosságúak szervezetünknek.

 

D-vitamin (kalciferol)

Egy újabb zsírban oldódó vitaminról lesz most szó. Sokan csak akkor hallanak róla, amikor bejön a tél és mennek a tv-ben a reklámok, hogy szedjünk D-vitamint, mert nem süt a nap és betegek leszünk. De tudjuk, miért szedjük? Ja, igen: mert a reklámban mondták. Szóval télen egyértelműen ő a celeb vitamin a sorban, nyáron viszont eléggé háttérbe szorul. 

Ami számunkra érdekes, hogy ez a vitamin, két vitaminból áll igazság szerint. A D2 és D3 vitaminból. Az utóbbi nagyjából a ¾ részét teszi ki a vitaminnak és ez az, ami a napfény hatására keletkezik bennünk.

A „D-vitamin” valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.” wikipedia

A D-vitamin (vagyis a hormonszerű előanyag) hiánya a csontok fejlődési zavarát okozhatja. Ez kisebbeknél angolkórban, felnőttek esetében csontgyulladásban mutatkozhat meg. Szakértők szerint ez már napi 10-15 perc napon töltött idővel elkerülhető. Az A és C-vitaminnal együtt immunerősítő hatását mutatták ki.

Szolárium? Amennyiben a rendelkezésre álló gép csövei nem UV-A, hanem UV-B sugárzásúak esetleg megfelelő lehet a pótlásra. A nem változatos étkezés is zavart okozhat szervezetünkben (mondjuk ez nem csak a D-vitamin hiány kialakulására igaz) Elsődleges forrásai a tojás, hal, máj, halolaj. Vigyázzunk, ha kapszula formájában szedjük, kerüljük az esetleges túladagolást, mely a szervezetben meszesedést idéz elő.

vitd1.jpg

 

E-vitamin (tokotrienol)

Ez is egy összetett vitamin, mely nem csak egy anyagból áll és szintén zsírban oldódik. Nagyon sok jótékony hatását fedezték fel az évek során, ilyen a szervezetben lévő zsírok elleni küzdelme, ugyanis védi a májat az elzsírosodástól, csökkenti a koleszterint, antioxidáns hatását is felfedezték már, de ez még vizsgálatok tárgyát képezi. Bőr gyorsabb regenerálódásához szokták alkalmazni. Hiánya esetén lassabb sebgyógyulás, fáradékonyság és csökkenő nemi vágy is jelentkezhet, de normál táplálkozás mellett minimális az esély ezek kialakulására. Megtalálható növényi olajokban és magvakban.

 evit.jpg

K-vitamin (fillokinon)

Zsírban oldódik, természetes formájában két változatát ismeri a szakirodalom, az általunk fogyasztott vitaminok szintetikusan előállítottak. A véralvadáshoz elengedhetetlen összetevő, ebből következik, hogy hiánya megállapítható túlzott vérzékenység esetén. Megtalálható a spenótban, brokkoliban, káposztákban. Túladagolva májkárosító hatása van!

health_benefits_of_vitamin_k_1.jpg


Van egy, amelyről nem nagyon hallani, nem is vitamin (már) de megemlíteném:

P-vitamin (rutin)

Mint említettem az elnevezése téves, nem minősül vitaminnak, ugyanis a szervezet számára nem nélkülözhetetlen, mindössze csak nagyon ajánlott. Ezt a vegyületet Szent-Györgyi Albert fedezte fel a C-vitamin kutatása közben. Kereste az okát annak, hogy a tisztán kapott C-vitaminnak a felszívódása és hatása miért gyengébb, mint amikor természetes összetevők formájában juttatták be azt az emberi szervezetbe. Így talált rá a rutinra, melyet ma sokan úgy ismernek, hogy flavonoid. Szakértők a C-vitamin mellé javasolják a bioflavonoid szedését, annak erősítő, támogató hatása miatt. Rengeteg gyümölcsben és magokban is megtalálható természetes formában.

bioflavonoid.jpg

Ezzel végig is vettük a szakértők által vitaminoknak tartott szerves anyagokat, összesen 13-at. Voltak a zsírban oldódóak (A, D, E, K) és vízben oldódó társaik (B, C). Remélem ezzel valamivel átfogóbb képet lehetett kapni azokról az anyagokról, melyeket naponta magunkhoz veszünk különböző kapszulás formában. 

 

Az eddigi vitaminokról szóló írások:

Mit tud az A és C vitamin? Kellenek nekünk?

Mit érdemes tudni a V-vitaminokról? 

 

Facebook Blog <-- ahol minden megtalálható!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr728897586
süti beállítások módosítása