A legfontosabb kiegészítők edzéshez!
2016. augusztus 03. írta: FitLife

A legfontosabb kiegészítők edzéshez!

11supple.jpg

Manapság az egyik leggyakoribb sport, amit elkezdenek az emberek, a súlyzós edzés.

Talán ez a legkényelmesebb, mert kiválasztanak egy termet a közelben, ahol formálni tudják a testüket, aztán jól odateszik magukat. Vagy nem. Jó esetben kihagyva a kezdeti bénázást egy személyi edző segítségét is igénybe veszik. Vagy nem. Ha nem, akkor kérdezősködnek minden picit is jártas személynél, hogy miket szedjenek? Melyek azok a kiegészítők, amik kellenek? Pont egy ezzel foglalkozó cikkbe botlottam a minap, gondoltam miért ne vehetnénk át itt a FitLifeon is ezt.

A cikk sorrendjében haladva venném végig az ott leírtakat, esetleg kiegészítve valamivel. Szerintük a fontossági sorrend a következő:

  1. Fehérje por

Tényleg fontos, akár izomépítés, akár zsírvesztés a célunk. Tudom, mindenki a kettőt együtt szeretné elérni, de ha lehet, támasszunk ésszerű határokat magunk elé. Több fajtáját ismerjük, eleinte a tejsavót, aztán a szóját, tojást, később bejött a marha is, manapság pedig a zöldborsótól kezdve a kendermag fehérjéig minden kapható. Ezekről az én véleményem másodlagos, mindenki a neki megfelelőt fogja úgy is fogyasztani.

Általában teljes értékű fehérjékről van szó, amik megfelelően kiegészítik a táplálkozásunkat. A hangsúly a kiegészítésen van, tehát nem ez lesz a reggelink, ebédünk, vacsoránk (gondolok itt az extra drágán árult szója fehérjés „nagyongyors diéta” néven elhíresült termékre, ami egy baromi nagy üzleti fogás a semmire).

Mivel ezek a fehérjék általában gyors felszívódásúak, ezért edzés után az egyik legjobb megoldást nyújtja, kiegészítve mondjuk darált zabpehellyel, banánnal (és akkor hoppá kész is a tömegnövelőnk, ami megint csak egy felesleges termék) ehhez fogyaszthatunk minél jobb minőségű mogyoróvajat és akkor már szinte mindent megtettünk testünkért. (ha a fehérje port tojásra cseréljük, már végképp izgalmi állapotba kerülnek orvosaink és gyógyszerészeink) Lehet reggeli is megint csak zabpehellyel, akár vacsora tisztán vagy túróhoz keverve, de ahogy az előbb említettem ne vigyük túlzásba. Szakértők a fehérje bevitelünk legfeljebb 50%-át javasolják ebből a termékből, de mint tudjuk a természetes ételnél nincs jobb. (lelki szemeim előtt már látom, ahogy mondják néhányan, hogy amennyi fehérjére nekik szükségük van, muszáj kiegészítő, ezzel páran tényleg így vannak, de nem amatőr szinten)

111protein.png

  1. Halolaj

Tényleg egy nagyon jó és fontos termék, de talán nem a második helyre tettem volna. Itt az oldalon már egy külön cikk foglalkozott a halolaj egészségével (itt), szóval csak röviden. A cikkben elhangzik olyan, hogy csoda kiegészítő, segíti az izmok növekedését és a zsír veszteségét, javítja a hangulatot, csökkenti a magas vérnyomást és további rengeteg jótékony hatása van az Omega 3-nak. Merész kijelentések, mert az előbbi kettőt nem bizonyították teljesen, de mindenképpen szükséges ezt nem vitatom.VISZONT! Ha elolvasásra került a néhány sorral ezelőtti link, akkor tudjuk, hogy kellő körültekintéssel szabad halolajat vásárolnunk egészségünk érdekében.

  1. Probitotikum és prebiotikum

Mindenki hallott már róluk a reklámokban, segítik az emésztést és az immunrendszer működéséhez is hozzájárulnak. Néhány évvel ezelőtt ezek a termékek a top 10 közelében sem lettek volna, azonban ahogy változnak az idők egyre inkább szükségét érzik ezeknek a kiegészítőknek, hogy növeljük testünkben a „jó” baktériumokat. Szerintem ez annak tudható be, hogy túlzásba viszik a kiegészítők szedését, nem figyelnek a megfelelő táplálkozásra (amivel nem lenne szükség ilyen kiegészítőkre) és így rákényszerülünk e termékekre. Ha már fogyasztjuk, azt mondják az okosok olyan terméket kell választani, amiben legalább 3 milliárd mikroorganizmus van adagonként.

1111pacman-ghosts1.jpg

  1. A és D vitamin

Érdekes számomra, hogy csak ezt a két vitamint emelik ki az összes közül. Olvasható a blogon ezekről is külön leírás (A-vitamin, D-vitamin), melyből kiderül, hogy szakértők szerint nyáron teljesen felesleges a külső D-vitamin bevitel. Ha már ki kéne emelni vitaminokat, akkor az a C-vitamin lenne és utána a többi. Egy komplex multivitamin kiegészítő C- vitaminnal elengedhetetlen és hiányolom is az első 3 helyről.

  1. Kreatin

Az én felfogásomban teljesen felesleges termékről van szó. Értem én a lényegét, hazudnék, ha azt mondanám nem szedtem és azt sem állítom, hogy nem fogok, de az emberek többsége (kifejezetten kezdő testépítők) túlságosan is nagy elvárásokkal vannak felé, szinte már piedesztálra emelik. Megvan a maga helye, véleményem szerint nem az 5. helyen kéne lennie.

  1. L-karnitin

Ez a másik. Mit keres itt?? Komolyan előrébb kerül, mint egy BCAA vagy az A-D-Vitaminon kívül a többi vitamin és ásványi anyag? Mit is mondhatnék róla? Ajánlatos edzések előtt, mert könnyebben mennek le a makacs zsírok, meg elvileg a regenerálódásban is segít, illetve az erőnlétben, de ezek közel sem olyan biztosak, mint a kreatin vízmegkötő képessége.

1l-carnitine_2.png

  1. Fahéj

Ez a lista nagyon komoly! Holnaptól mindenki fahéjas palacsintát fog enni meg fahéjas túrót, de ami a legjobb, fahéj ízesítésű fehérje port fog inni! Szóval jó a fahéj persze, de azért 7. hely egy ilyen listában elég érdekes. Bővebben már erről is született írás itt a blogon.

  1. Magnézium és cink

Végre valami hasznos. A cikkben megemlítik, hogy a két ásványi anyag kombinálásának hatására megemelkedik a természetes tesztoszteronműködés. Külön a magnéziumról tudjuk, hogy a csontanyagcserében játszik fontos szerepet és az izmok megfelelő működésében. A cink pedig az immunrendszer működéséhez fontos, bőrünk szépségéhez is hozzájárul, valamint rengeteg genetikai tevékenységhez.

11zma-benefits.png

Szóval ezek azok, melyeket ez az oldal ajánl kezdő testépítőknek. Remélem, nem sokan fogják ezek alapján elkezdeni az új életstílusukat. Ezt így, ebben a sorrendben inkább a pokemon vadászoknak ajánlanám, mert napjaink legnépszerűbb „sportja” mindenképpen az. Nincs is annál jobb, amikor egy megterhelő pikacsú kergetés után ledöntünk egy kreatinnal dúsított fahájas fehérjét. Ja, előtte az L-karnitin kötelező! 

Ha elvonatkoztatunk a megfelelő táplálkozás témától, amit én is rengetegszer leírtam, akkor kiegészítőként szerintem a vitaminok (én ide veszem az összes vitamint, ásványi anyagot, omega 3 forrásokat), fehérje az elsődleges. Utána ha jó az edzésünk és az étkezésünk, akkor már jöhet a BCAA, Glutamin, kreatin, L-karnitin és a többi, melyek már csak apróságok egy jó alap folytatásához. 

 

Sok másik cikk a blogon: FitLife

Naprakész akarsz lenni? Nem csak az írásos tartalom érdekel? Akkor FitLife Facebook

 

Az eredeti cikk: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/the-top-fitness-supplements-you-should-be-using

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr58930792
süti beállítások módosítása