A rémisztő keményítő tényleg létezik?
2016. augusztus 08. írta: FitLife

A rémisztő keményítő tényleg létezik?

etelife_eu.jpg

Belőtt Szénhidrát, Ch tartalom, meg számolás. Mert ugye így kell, annak aki fogyni szeretne.

Ja, meg nem árt azt is figyelni, hogy milyen formában visszük be a szervezetünkbe, mert nem mindegy, hogy az éppen reklámozott csokiból fedezzük a napi szénhidrát mennyiségünket vagy általunk elkészített minőségi ételből. 

De ezt úgy is mindenki tudja (sajnos nem) szóval lépjünk tovább. Ami ilyenkor nagyon sokaknál előfordul, hogy csak azt tartják szem előtt, hogy ne cukor legyen benne, hanem valami édesítő. Ez is megérne egy külön cikket, de most nem ez érdekel minket. Mi az ami ma borzasztóan trendi? A gluténmentes cuccok! Sok esetben látható, hogy az ilyen termékekben felhasznált anyagok, legfőképpen a lisztek, a számunkra megfelelőek. Mindenkinek a fülén jön ki a rizsliszt, kukoricaliszt és a többi gluténmentes őrlemény. De vajon olvastuk tovább is azt a leírást? És azt tudjuk pontosan, hogy hány százalékban tartalmazza a felsorolt anyagokat? Elvileg minél előrébb helyezkedik el a felsorolásban, annál többet tartalmaz az adott összetevőből.

Kedvencem a "rozsos kenyér" szóvicc. Ha ennek megnézzük az összetevők listáját: búzaliszt, színezőmaláta, stb. (bocsánat ha nem pontos a felsorolás, de éppen nincs itthon ilyesmi és a savanyúságot szabályozó anyagok, enzimek meg emulgeálószerek most nem érdekesek) Ja, mert az sem mindegy ám, hogy rozsos kenyér vagy rozs kenyér. Bár az utóbbi lenne a jó, manapság azoknak a nagyobb része is csak fényképről látott rozslisztet. Komolyan nem értem meg azokat, akik ezeket még mindig megveszik, mondván barna kenyér és egészséges. 

rozs-kenyer2.jpg

Már ránézésre is botrány!!

 

Visszakanyarodva az eredeti témához, ami a gluténmentes termék volt, ott van az összetevők között általában előkelő helyen a keményítő. Ez mi is? Nem olyan anyag, amitől mi leszünk keményebbek és nem a termék fogása lesz markánsabb. Félre ne értse senki, ez nem csak a gluténmentes vonalra igaz, keményítő bármiben lehet, én csak ezeket emel most ki, mert sok esetben látni az összetevők között, hogy ezzel egészítik ki a terméket.

A keményítő

Ez szintén egy szénhidrát, így bele van számolva a Ch tartalomban a leírásoknál. 

A keményítő a növények raktározott tápanyaga. Főként magokban, gumókban, hüvelyesekben található. Gazdag keményítőtartalmú növények például a gabonafélék: búza, rozs, zab, a burgonya, a kukorica és a rizs. - Forrás: Wikipédia

Eddig rendben is vagyunk, természetes anyag, mi bajunk lehet tőle. Így, a megfelelő "tartózkodási helyével" fogyasztva, túl sok nem, hiszen vannak mellette rostok és egyéb anyagok, amik segítik a felszívódást és ami nem kell, az távozik. És önmagában? Úgy már adódnak gondok, hiszen nincsenek mellette azok az anyagok, amik természetes forrásokban ott vannak, tisztán a keményítő van, ami nagyobb dózisban feldolgozhatatlan és megemeli a vércukorszintet. E mellé még számos szakértő hangoztatja, hogy a keményítő és az állati fehérje együtt a lehető legrosszabb! Mit is jelent ez? Például a testépítők etalon étele a csirke-rizs, az örök kedvenc pörkölt-nokedli duó, de akár egy jó puding is, amennyiben keményítővel lett sűrítve és állati tejből készült, rossz! Gonosz! Aztán ezekre a hangokra jönnek az ellenzékiek, akik szintén szakértők, de csendre intik a károgókat. 

slideplayer_hu.jpg

Alternatívaként a zöldséget említik. Tényleg fontos a zöldség fogyasztás, nagyon is! Viszont én magam nem bírnám ki, hogy állandóan zöldséget egyek a húsokhoz, márpedig nagy húsfogyasztó vagyok, szóval arról biztos nem mondanék le a keményítők miatt. Közel sem laktat úgy a zöldség, el se tudnám képzelni állandó köretként. 

Az én véleményem erről nem újdonság, már korábban is említettem párszor, hogy semmivel sem szabad túlzásba esni. Nyilván a finomított ételekkel főleg vigyázni kell, de ha étkezésünk változatos és kizárunk pár alapvetően egészségtelen összetevőt (cukor, fehér liszt) akkor annak ellenére ha babot vagy riszt fogyasztunk hússal, még nem okozunk magunknak problémát. A távol-keleten évezredek óta eszik a rizst különböző állatok húsával, aztán mégis a legtöbb médiában azt találgatják, hogy vajon mitől élnek olyan sokáig. A megfelelő táplálkozás meglátásom szerint a hosszú élet egyik kulcsa. Együnk jót!

 

FitLife Facebookra fel!

 

Képek: slideplayer.hu és etelife.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr609888810
süti beállítások módosítása