8 étel, amitől nem hízol
2016. augusztus 22. írta: FitLife

8 étel, amitől nem hízol

 snack.jpg

Egyre többen figyelnek az étkezésükre, ha éppen nem is számolgatják a fehérje, zsír illetve szénhidrát tartalmakat, de szem előtt tartják, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak. Nekik lehet ez most segítség.

A legjobbakkal is előfordul, hogy nassolni valót kívánnak, esetleg valami kisebb harapnivalót. Ha szeretnénk engedni az érzésnek (ami egyébként csillapodik az idő folyamán, ahogy egyre szigorúbban betartjuk a táplálkozási szabályokat) de nem szeretnénk utána bűntudatot, akkor az alábbi listából bátran választhatunk. Természetesen a mértékletesség itt is számít, tehát ne együnk annyit, amennyi belénk fér, illetve amennyi a bolt polcán megtalálható.

Cottage Cheese

Az utóbbi években egyre népszerűbb termék, leginkább a testépítők étrendjében lehetett ilyet találni, ugyanis magas benne a fehérje, de alacsony a szénhidrát és zsír tartalma. Elég univerzálisnak mondható, manapság nagyon sokan sütéshez is felhasználják, illetve túró helyett fogyasztják hasonló állaga miatt, bár ez alapból egy sós termék. További fogyasztási mód lehet húsokhoz „mártogatós szósznak”, illetve ami a nagy kedvencem, rántotta alapanyagként való felhasználása. (én még egy light mozzarellát is belekeverek, aztán úgy mehet a serpenyőbe) A natúron kívül kapható különböző ízesítésekben is.

cottagecheese.jpg

Dió, kesudió, mogyoró, mandula, stb

A különböző magvakról már itt is olvashattatok részletesebben. Ami fontos, hogy szintén magas a fehérje tartalmuk, található bennük rost, omega 3, vitaminok és ásványi anyagok.

Tonhal

A tonhal konzervek is reneszánszukat élik - ha nem is teljesen - de a testépítőknek köszönhetően. Már nem csak a sima boltok polcain található meg, hanem bio boltokban, illetve testépítőkre (vagy táplálkozásukra odafigyelőkre) specializálódott helyeken is. Szintén rengeteg módon felhasználható, legyen szó akár salátáról, tésztáról vagy egyszerűen csak „kenyérre” kenhető. Magas a fehérje tartalma, kevés benne a szénhidrát, és ami van zsír, az főleg telítetlen, ami nekünk külön öröm.  Itt azért ajánlatos odafigyelni a minőségre és inkább a drágábbat venni, mert lehet találkozni meglepetésekkel az olcsó tonhal konzervekben.

cottage.jpg

Főtt tojás

Egy elég ismert ételről van szó, melynek a fehérje része számunkra remek protein forrás. Szakértők szerint a sárgájában található magas zsírtartalom megemeli a koleszterin szintünket, így azzal csak óvatosan. A fehérjét akár salátákhoz, keverve a cottage cheese-el vagy a tonhallal ehetjük, de fogyasztási módjainak csak a fantáziánk szabhat határt most is. 

Csicseriborsó

Itthon még nem annyira népszerű, bezzeg a Közel-Keleten évezredek óta fogyasztják. Nálunk előrecsomagolt krémként is lehet kapni, illetve áztatva konzervben vagy szárítva zacskóban. Sok fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag található benne. Elvileg az erekre is jótékony hatással van. Én magam kiegészítő köretként szoktam enni krém változatban, amolyan „mártogatós szószként”.

cottageee.jpg

Túró

Ezt talán nem kell bemutatnom senkinek, a lassúfelszívódású fehérjék királya. Rengeteg felhasználási formája ismert, akár esti nassolnivaló vagy vacsorahelyettesítő is lehet, ízesítésként fehérje porral, vagy amivel jól esik. (ajánlatos natúr joghurttal hígítani ilyenkor) Szintén sok benne a fehérje és remekül illik akár csokoládés akár gyümölcsös ízekhez.

Jerky

Az utóbbi időben egyre népszerűbb termék, az egyik legjobb előrecsomagolt snack. Szárított hús, több féle ízesítésben találkozhatunk vele, valamint kapható marhából és pulykáából. Fehérje tartalma magas, a többi pedig minimális. A katabolikus állapotok elkerülésére a legideálisabb.

cottagee.jpg

Natúr joghurt

Majdnem ki is hagytam a felsorolásból, még jó, hogy az előbb szóba került. Kapható alacsony zsírszázalékos változatban is, mely még inkább igazodik elképzeléseinkhez. Számtalan felhasználási formája lehetséges, akár egyszerűen zabpehellyel és gyümölccsel is fogyaszthatjuk. Nálam sütéshez szinte mindig használatos.

Remélem hasznos volt ez a felsorolás és hozzá tudtam járulni a bűntudatmentes nassoláshoz. Mindenkinek egészségére!

Gyere és tarts velünk a FitLife Facebook oldalán! Vagy nézz szét a Blogon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr959877312
süti beállítások módosítása