A testépítés evolúciója képekben! Teljes változás napjainkig
2016. augusztus 16. írta: FitLife

A testépítés evolúciója képekben! Teljes változás napjainkig

 builderevolucio.jpg

A testépítés, mint sport, már régen kezdődött. Akkoriban nem az volt a célja, hogy ki a legnagyobb, legizmosabb, hanem ki a legerősebb. Aztán bevezették, hogy ki a legtökéletesebb testű férfi. De vajon a mai formák hasonlítanak a régi időkre? Óóó, egyáltalán nem!

Kétfelé szedném ezt az írást, a hagyományos testépítésre, ez nagyjából az 1960-as évekig tartott és onnantól napjainkig.

Miért pont addig? Mert hozzáértők szerint, ez volt az az időszak, amikor elterjedt a szteroid és elkezdték azok használatát. A bűnös ’60-as évek. Természetesen onnantól is megfigyelhető a változás, ahogy jöttek be az újabbnál újabb teljesítményfokozók. A cikkben nem célom senkit sem vádolni, meg nem is a doppingolás ténye a kérdés, csupán az elmúlt évtizedek változásainak bemutatása képekben. 

A testépítés kezdete

Görögországban egy öreg bácsitól hallottam azt a történetet, miszerint a régi nagy harcosok (időszámításunk előtti időkről van szó) akikről a szobrokat is mintázták, nagyok és erősek voltak, akár napokig is tudtak harcolni. Azzal magyarázta ezt, hogy volt egy gyümölcs (ambrózia?), melyből rendszeresen ettek és annak tulajdonították az erejüket. Nyilván ez csak egy legenda, de jól hangzik, mint a régi idők doppingja.

Visszatérve az 1900-as évekhez, amikor elindult a testépítés és egyre többen ragadtak vasat erejük növelése érdekében, valamint fizikumok javítása miatt, még nem volt dopping. Nézzük csak ezeket az embereket.

Sigmund Klein – Lehet nem ő a legérdemesebb, hogy a régi időkből kiemeljük, de rá esett a választás. 2006-ban az IFBB a Hírességek Csarnokába emelte.
sigmund.jpg

 

John Grimek – Az első Mr. Universe az ő nevéhez fűződik.
johngrimek.jpg

 

Steve Reeves – A második Mr. Universe verseny győztese. steeve.jpg

 

Reg Park – A harmadik Mr. Universe győztese és egyben az egyik legnagyobb név a régi időkből. Arnold egyik kedvence volt, de akkoriban sokan mások is példaképként tekintettek rá.
regpark.jpg

 

Mickey Hargitay – 1955-ben nyert a Mr. Universe versenyen, ő inkább csak érdekességként szerepel a felsorolásban, hiszen magyar származású úriemberről van szó.
mickey.jpg

Testépítés napjainkig

Most lehet látni igazán, mennyit hozott a versenyzőkön a dopping, amiknek az elterjedését ezekre az évekre vezetik vissza. Látványosan megnőtt az izomtömegük. Eleinte félve használták, mert nem volt senkinek tapasztalata, nem volt róla irodalom, viszont ahogy Arnold is írja a könyvében „amit be tudtunk szerezni, azt mind magunkba nyomtuk, mert nem akartunk lemaradni”. Itt a kulcsszó! Nem tudták mi lesz velük, mit csinál az a szer pontosan, de hajtotta őket az a vágy, hogy a legjobbak akartak lenni, ezért feláldozták magukat, a szervezetüket. Innentől nem volt megállás, sorra jöttek ki az egyre újabb teljesítményfokozók, később már a hormonokat is megcélozták és ezek napjaink talán elsző számú szteroidja a profik körében.

1960-as évek: Larry Scott – Az első (és második) Mr. Olympia győztese.

larry2.jpg

larry.jpg

 

1970-es évek: Arnold Schwarzenegger – Úgy gondolom, senkinek nem kell bemutatni. A testépítés egyik úttörője!

arnold2.jpg

arnold.jpg

 

1980-as évek: Lee Haney

lee.jpg

lee2.JPG

 

1990-es évek: Dorian Yates

dorian.jpg

dorian2.jpg

 

2000-es évek: Ronnie Coleman / Jay Cutler – Kettőjük csatározása örök emlék marad ebben a sportban.

ronniejay.jpg

ronniejay3.jpg

 

2010-től: Philip Heath / Kai Greene – Utóbbi ugyan nem nyerte meg a legnagyobb versenyt (még) de hiba lenne kihagyni napjaink legjobbjai közül.

philkai1.jpg

philkai3.jpg

 

További cikkekért nézz szét a FitLife Blogon!

FitLife Facebook oldalán pedig folyamatos tartalmakat kaphatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr5010406894
süti beállítások módosítása