Nagyon sok helyen lehet olvasni a vitaminok szükségességéről. Ez így is van, tényleg fontosak szervezetünknek ezek a szerves vegyületek, mert nem tudjuk őket a kellő mennyiségben előállítani. Sok vitamin, (összesen 13) nyomelem és ásványi anyag létezik, régóta tervezem, hogy ezeket be is mutatom. Melyik, mire jó, miben található meg (a kapszulás termékeken kívül). Nézzük az elsőt!
Megint írhatnék a felszívódásról, (szintetikus-nem szintetikus, előbbi rosszabb felszívódása) és megint jönnének a hozzászólások, hogy miért lenne más a felszívódása, ha egyszer a képlete teljesen ugyanaz. Egy természetes forrásból származó vitaminnak véleményem szerint jobb a felszívódása, mint a mesterségesé. A kutatások fele ezt igazolja, a másik fele pedig nem. (az ilyen kutatások valóságtartalmáról is ejtettem már néhány szót)
Többeknek feláll a szőr a hátán az eszement hasonlataimtól, de erről az jut eszembe, hogy megüssön négyszer egy 3 éves kislány vagy négyszer egy profi boxoló. Az eredmény teljesen egyforma: négyszer megütöttek. Viszont nekem baromira nem mindegy honnan jön (származik) az ütés.
Jelen alanyunk a vízben oldódók táborába tartozik, ezáltal gyorsabban ürül a szervezetből, ennek megfelelően szükséges a napi bevitele.
Biztos feltűnt már, hogy ebből a vitaminból több is van, mindenhol külön van feltűntetve, hogy B1, B6, B12, stb. Ez úgy alakult ki, hogy amikor elkezdték felfedezni ezeket az anyagokat, rájöttek, hogy ezek egy nagy családba tartoznak és szépen a felfedezés sorrendjében (többé kevésbé) adták nekik a számokat. Hogy miért nem találkozunk mindegyikkel, nem látjuk sosem mondjuk a B4 meg B10et? Mert később rájöttek, hogy ezek nem is vitaminok, a szervezetnek nincs rá szüksége kívülről bevitt formában. Amikre viszont igen, azok a következők:
B1 vitamin (tiamin)
Számunkra az anyagcserében van fontos szerepe, de nem elhanyagolható az idegrendszer, izmok és szív működésében sem.
Megtalálható: gabonák, hüvelyesek, barna rizs, karfiol, burgonya, zöldségek, diófélék
B2 (riboflavin)
Fontos szerepe van a növekedési folyamatokban, vérképzésben, idegrendszer helyes működésében, idősek memóriaproblémáinak enyhítésében. Leginkább hiánytüneteket tud produkálni, mint a szájkirepedés, ekcéma, nyelvgyulladás.
Megtalálható: tojás, tejtermékek, húsok, brokkoli, spenót, gombák
B3 (niacin)
Első sorban szívinfarktus csökkentésére ajánlott, mert helyreállítja a vérben a koleszterin egyensúlyt.
Megtalálható: húsok, gabonák, diófélék, tejtermékek, tojás
B5 (pantoténsav)
Vörösvérsejt előállításában fontos szerepet tölt be és szintén tapasztalható koleszterinre gyakorolt jótékony hatása.
Megtalálható: gabonák, földimogyoró, állati belsőségek, zöldségek
B6 (piridoxin)
Részt vesz a fehérjék és szénhidrátok átalakításában, zsíranyagcserében, csökkenti a vérnyomást és az asztmás tüneteket. Hiánya esetén felléphet idegesség, álmatlanság, esetleg bőrproblémák.
Megtalálható: húsok, gabonák, tejtermékek, tojás, barna rizs, diófélék
B7 (biotin)
Zsírsavak, glükóz és aminosav láncok előállításában illetve átalakításában játszik fontos szerepet. Hiánya esetén bőrgyulladás, hajhullás, depresszió és magas koleszterinszint is előfordulhat.
Megtalálható: tejtermékek, tojás, más, vese
B9 (folsav)
Ajánlott időkori depresszió ellen, terhesség korai szakaszában kifejezetten fontos szerepe van, részt vesz a DNS szintézisben.
Megtalálható: kelbimbó, kelkáposzta, paraj, csicseriborsó, brokkoli, gabonafélék
B12 (cianokobalamin)
Szükséges a normál idegképződéshez és a vörösvérsejtek előállításához. Hiánya esetén felléphet depresszió, rossz alvás, elbutulás.
Megtalálható: csak állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tojás, tejtermékek)
Mindegyik mellett ott van a neve, érdemes tisztában lenni azokkal is, ugyanis sok esetben csak azokat tüntetik fel és a számozást nem. Nem árt tudni, hogy az öregedés során csökken a vitaminok felszívódásának képessége a szervezetben, ilyenkor felléphet feledékenység, zavarodottság, akár depresszió is, ezért időskorban kiemelten ajánlott a komplex B-vitamin szedése.
Tudom, hogy sok dolgot nem írtam le hozzájuk, nem is terveztem tudományos publikációnak ezeket a bemutatásokat, csupán nagyvonalakban, hogy ha rá van írva egy termékre, hogy ilyen-olyan vitamin van benne, tudjuk mire is jó, illetve ha érződik valamelyiknek a hiánya rajtunk, akkor minél előbb tudjuk pótolni azt. Mert ugye azt fogjuk észrevenni, ha hiánytünetünk van, ha megfelelően fel vagyunk töltve az adott vitaminnal, azt már nehezebben.
A többi vitaminról:
Mit tud az A és C vitamin? Kellenek nekünk?