Számolod a kalóriát, de minek?
2016. július 19. írta: FitLife

Számolod a kalóriát, de minek?

kitchen-scale-532651_640.jpg

Kalóriát számolsz, mert fogyni szeretnél? Vagy nem szeretnél fogyni, de számolod, mert azt hallottad, hogy számolni kell? Biztos jó az neked? Nézzük csak!

Itt a FitLifeon is már észrevettem hozzászólásokban, hogy sokan étkezéseknél a kalóriát nézik. Máshol meg aztán pláne rossz irányba tart a csorda, rengeteg félretájékoztatott ember van (nem csak ebben a témában).

Kcal és cal. Ez két különböző rövidítés, az utóbbi a kalória, a másik pedig a kilókalória. Sokan tévesen használják a kcal-ra a kalória szót, pedig az egy ezerszer nagyobb mértékegység.

Ez talán oda vezethető vissza, hogy mindenhol ez olvasható: napi 2000 kcal étrend. Vitaminokon és egyéb étrendkiegészítőkön is. Így a legtöbb ember, mert nem járatos a témakörben, úgy gondolja, hogy ez az ideális mennyiség számára, ez egy fix pont, melyhez tartania kell magát és innentől kalóriában fogja számolni az ételt. Kezdjük azzal, hogy nincs olyan fix mennyiségű étel, ami mindenkinek megfelelő lenne, főleg nem kalóriában számolva. A másik gondom:

  • Ha aktívan sportolsz, akkor ez a 2000 kcal számodra kevés lesz
  • Ha semmit nem csinálsz, csak egész nap irodában ülsz, akkor elég.

Mindenkinek más a tápanyag igénye, sok dologtól függ ez, kortól, nemtől, aktivitástól, testmérettől. Meg a genetika. Az a szemét genetika igen is rohadt sokat számít, persze, nem szabad kifogásként tekinteni rá, mert ha elég elszántak vagyunk, bármit elérhetünk. Csak nehezebb az út, ha híján vagyunk a jó géneknek.

belly-2354_640.jpg

Miből is áll a kalória?

Fehérjéből, zsírból és szénhidrátból, ezek a makrotápanyagok. Sokkal több értelmét látom ezeknek a számolását, mindjárt el is magyarázom, hogy miért.

1 gramm szénhidrát: 4 kcal

1 gramm fehérje: 4 kcal

1 gramm zsír: 9 kcal

és most a fesztiválok idején sokaknak nagyon fontos: 1 gramm alkohol: 7 kcal

Ezekből tevődik össze egy étel kalóriatartalma. Nézzünk pár példát ebben a zavaros kalóriás világban.

Kerestem több kalória kalkulátort és táblázatot az interneten, hogy melyiknél milyen adatokat írnak. Az eredmény elkeserítő. Szinte mindenhol más az arány a fehérje-szénhidrát-zsír háromszögnél. Az egyik oldalon, melynek a címében szerepel az orvos szó (ezt csak azért jegyzem meg, mert ennek láttán megnő a bizalmunk az ilyen oldalak felé) a következő adatok jöttek ki:

frogs-1158958_640.jpg

Kérte a nemet, kort, magasságot, súlyt és a fizikai aktivitást. A kalkulátor szerint, amennyiben közepes a mozgásom (heti 3-5 alkalom) akkor: 3027 kcal kell a testsúlyom megtartásához, növekedéshez és fogyáshoz pedig plusz/mínusz kb.250 kcal (3277/2777). Amennyiben intenzív az aktivitásom (heti 6-7 alkalom) mindenhez hozzá adott durván 350 kcal-t.

Az arányokat tekintve pedig a következőt javasolta: szénhidrát 55%, fehérje 15%, zsír 30%. Ez számomra hátborzongató! Ennyi fehérjétől elég rosszul érezném magam a bőrömben. A közepes aktivitás szerint ez mindössze 113 gramm fehérjét jelentene, ami 1.3g/testsúlykilogrammonként, ez édes kevés! Ellenben a szénhidrát bevitelem 416 gramm, ami 4.9g/tskg. Mivel ismerem a testemet, ezért tudom magamról, hogy ezzel a számmal nagyon gyorsan elkezdenék zsírosodni (konkrétan szarul néznék ki), szóval közel sem tudnám tartani a testsúlyomat, de még ha azt a számot is veszem figyelembe, amivel szerinte fogynék, akkor sem! Akkor is híznék! Itt is érvényesül az, hogy minden embernek más a teste, mást igényel.

Szemléltetésképpen be is mutatom. Ami fontos: beírtam a keresőbe a kalóriatáblázat szót és az első három oldalt, amit kidobott, azoknak az adatait osztom meg. Rengeteg oldalon található rengeteg táblázat, nagyon sok féle eredménnyel. Sajnos nem elég egy helyen megnézni, hanem ajánlatos több oldalt figyelembe venni, ha pontosabb adatokat szeretnénk.

Bemegyünk a kedvenc gyorséttermünkbe, amelyről már kopaszodási mintát is neveztek el (segítek: meki) és rendelünk egyet a legnépszerűbb szendvicsükből, ami nevezetesen a bigmac, az 518 kcal és 215 gramm, ehhez kérünk egy kis krumplit, ami 207 kcal és 68 gramm.  Ez egy átlagos embernek talán elég, talán nem, most szemléltetésnek elég. Együttesen legyűrtünk 725 kcal-t és 283 gramm nem éppen minőségi, arányait tekintve több, mint 50%-ban zsírt tartalmazó ételt.

Itt most visszatérnék a kalkulátor által kiszámolt adathoz: 2777 kcal a napi szükségletem a fogyáshoz. Az majdnem 4 ilyen adag étel egy nap. Biztos fogynék..

potatoes-1448405_640.jpg

Azonban ha otthon főzünk, netán még az étel minőségére is adunk, valamint figyelünk nagyjából a makrotápanyagok arányára, akkor mondjuk, kijöhet egy ilyen adag étel:

300 gramm csirkemell (330 kcal), 300 gramm brokkoli (72 kcal), 100 gramm rizs (ennél voltak a legnagyobb eltérések a táblázatoknál, én 344 kcal-al számoltam) így együtt 746 kcal és 700 gramm minőségi étel. Persze, számolni kell a fűszerekkel, az elkészítés módjával (esetleg olaj) meg tudom, unalmas a csirke-rizs, de ez most csak a példa kedvéért volt. Több fehérje, jobb minőségű szénhidrát és zsír, valamint sok jó rost. Ezt kapjuk, ha kicsit oda figyelünk. Tudom, most elég szélsőséges példákat hoztam fel, de szemléltetésnek szerintem megteszi.

Remélem mindenki számára érthető miért hülyeség nézni a kalóriát. A két étel adag ugyan annyi kcal-al rendelkezett, mégis elég nagy különbség van a kettő között. Mennyiségben és minőségben egyaránt. Remélem tudtam segíteni és máskor nem találkozom ilyesmikkel.

Bon appetit!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr258882644
süti beállítások módosítása