Halolaj kapszula, amely akár árthat is?
2017. október 12. írta: FitLife

Halolaj kapszula, amely akár árthat is?

omegamag.jpg

A jó zsír, melyet ajánlatos lenne elkerülni? Nézzük meg a halolaj kapszula hatásait!

A zsírfogyasztásról már esett szó az egészséges életmód lépéseiben, ahol említettem, hogy a halolajról részletesebben is írok majd. Azt ugye tudjuk, hogy zsírokra szüksége van a szervezetünknek, ezen belül olyanokat ajánlatos fogyasztani, amik nem emelik meg az LDL koleszterin szintünket (részletesebb magyarázat az előbb említett cikkben).

Tehát növelni kell a HDL szintet lehetőség szerint, erre az egyik leggyakoribb megoldása a föld népének, hogy olyan élelmiszert fogyaszt, melyekben egészséges zsírok vannak, ennek legősibb formája a hal. Azon belül a kutatók azt mondják, hogy legjobbak a mélytengeri halak. Na de, itt jön a turpisság, vannak ám olyan országok, ahol nincs tenger - akármilyen meglepő - Magyarország is ebbe a csoportba tartozik. (remélem a „magyar tenger” kifejezés senkit nem zavart össze, valamint az ott kapható őshonos hekk) Akkor mit is csinálunk tenger híján? Importálunk! Honnan? Dél-Amerikából és Dél-Afrikából! (meg további sok másik helyről) Eddig nagyon jó. Van ám még egy kis hiba az egyenletben, mégpedig: nem mindenki szereti a halat. Meg amúgy is, ha nem akarok halat enni, akkor ne vigyek be egészséges zsírt?

Együnk halolajat!

Ezeket a problémákat áthidalva, rohanó világunkban megalkották a halolaj kapszulát. Ez egy nagyon jó ötlet volt, beletenni egy kis bogyóba a jó cuccot, az összes pozitív hatásával. Itt álljunk meg egy pillanatra és röviden, néhány példában nézzük meg, hogy a tiszta és jó minőségű halolaj kapszulának a hatását:  

  • csökkenti a gyulladást, gyorsítja a regenerálódást
  • bőr problémákra és allergiára is jó
  • vérnyomáscsökkentő
  • javítja az agyműködést (ez jó sok emberre ráférne hazánkban :) )
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket (illetve ha már kialakult enyhíteni azokat)

omegaheart.jpg

/kiegészítés: az utolsó pontot több új keletű kutatás cáfolja. Írtam már róla, hogy az ilyen kutatások fenntartással kezelendők, mert többségüket olyanok finanszírozzák, akiknek a kapott eredmény - saját érdeküket szem előtt tartva - nem feltétlenül áll egyensúlyban a valósággal. Úgy gondolkodom, ezen a téren inkább a szememnek hiszek: azok az országok, ahol az egy főre jutó halfogyasztás a legmagasabb, ott magasabb az átlagéletkor és kevesebb a szív- és érrendszeri betegség. Lehet nincs köze egymáshoz a kettőnek, csak rendelkeznek valamilyen varázsfőzettel, de annak a receptjét úgy sem osztják meg a Facebookon, így marad a halevés egyik formája/

Ez csak néhány a kedvező hatások közül, melyeket ennek a zsírnak tulajdonítanak. Vitathatatlan, hogy tényleg nagyon ajánlott a fogyasztásuk. A halolaj kapszula fogyasztása gyerekeknek és terhes nőknek is kifejezetten jó. Akkor mégis miért intek óva mindenkit tőle? Miért figyelmeztetem az embereket?

Rengeteg halolaj kapszulát kapni a boltokban, annyi féle van, mint C-vitamin és ugyan az a helyzet ezzel is: ugyan ott gyártják. A halolaj nagy részét (kb. 80-90%-át, de ez a szám az utóbbi időben elkezdett csökkenni) Dél-Amerika nyugati partján található üzemekben állítják elő és innen szállítják tovább a gyártókhoz, akik aztán kapszulázzák igényük szerint. Ennek ellenére a halolaj kapszula ára egy elég széles skálán mozog, itt is látni, hogy csak a márkát fizetjük meg. Viszont amíg várnak a feldolgozásra, napok, de akár hetek is eltelhetnek, addig pedig a döglött halak egy konténerben várakoznak és tovább szívják magukba a káros anyagokat. Amikor kifőzik belőlük a zsírt, ezen káros anyagok nagy része távozik, de mégis a végeredmény egy már nem tiszta és egészséges termék lesz. Kapszulázást követően a nagy többségük büdös és hal ízű, ez azért van, mert már avas a halolaj, amelyik még jó, az szagtalan és íztelen.

Az avas halolajtól pedig trombózis alakulhat ki.

Mekkora öröm annak, aki értisztító hatása miatt (tegyük fel trombózis hajlamú az illető) beszedi az avas halolajat. Áh, inkább ne is gondoljunk bele! Onnan lehet megismerni a boltokban, webáruházakban ezen termékeket, hogy nincs rajtuk a származási hely, talán annyi, hogy EU, de ez is a csomagolásra és a kapszulázásra vonatkozik, nem a termék előállítására. Amelyiken ott van, hogy Chile vagy Peru (ilyennel én még nem találkoztam, de nem zárható ki, hogy van) azok legalább őszinték. Valamint az ár. Sajnos a minőséget meg kell fizetni, de csak óvatosan! Találkoztam már drága és minőségtelen termékkel. 


omega3_1.jpg

Ne együnk halolajat?

Ezt egy szóval sem mondtam. Mindenképpen ajánlatos esszenciális zsírsavakat bejuttatnunk a szervezetünkbe, csak felmerül kérdésként, hogy akkor melyik a jó? Jelenleg a Norvégiában és Alaszkában gyártott halolajokat tartják a piacon a legjobbnak, ezekre általában rá is van írva, hogy honnan származnak és jóval magasabb az áruk. Illetve több esetben Dél-Amerikából származnak, de Norvég eljárással készült, amely megint okot ad a bizalomra. Igen, sajnos e termékek drágábbak, ennek oka a magasabb eljárási költség, hogy az, amit beszednek az emberek, ténylegesen jó minőségű legyen. Norvégiában mindössze órák telnek el a hal kifogása és az olaj kinyerése között. Az már csak hab a tortán, hogy Norvégiában nem magas hőfokon főzik ezeket a halakat, azért, hogy ne roncsolódjon az érzékeny omega 3 zsírsav és így az avasodás is megakadályozható. Gondolom mindenki érzi a különbséget a néhány óra és a több nap/hét között, ráadásul amíg elkezdik feldolgozni nem a tűző napon aszalódnak, hanem hűtőkonténerben tárolják a halakat. Pedig a norvég időjárás közel sem olyan meleg, hogy megposhadjon a hal ennyi idő alatt. Találtak olyan kapszulát, az eredet megjelölés nélküli termékeknél, ami 6!! éves halolajat tartalmazott. Szakértők szerint amelyik után nincs halíz a szánkban és nincs hal szaga, azok a termékek nem avasodtak meg.

 

Alternatíva halolaj kapszula helyett

Annyira összemosták az omega 3 nevekkel e terméket, hogy ha bárhol ezeket látjuk, egyből a kapszulázott halra gondolunk. Pedig sok olyan természetes élelmiszer van, melyekben szintén megtalálható ez a jó zsír. Néhány gyakori példa:

  • Hüvelyesek 
  • Chia mag (személyes kedvencem, gyakran teszek az itthon készített egészséges sütikbe)
  • Lenmag
  • Dió (másik kedvenc, nincs az a mennyiség, amit ne tudnék megenni belőle)
  • Mandula
  • Tökmag (ha egyszer elkezded, nem tudod letenni, amíg el nem fogy)

omega-3.jpeg

A fent említett termékek hidegen sajtolt (nem hidrogénezett) változatai magas omega tartalmuk miatt - jelenlegi állás szerint - kifejezetten ajánlottak.

Tehát a halolaj jó, egészséges és nagyon is ajánlott! Nem fogok konkrét márkákat kiírni ide, akinek felkeltettem az érdeklődését és nem mindegy neki mit szed be, nézzen utána melyek azok a termékek, amik a leírtaknak megfelelnek. Annyit segítek, hogy számomra most egy nagyon távoli ország termékei a favoritok, hiszen mindegyik természetes forrásokból származóak és igaz, hogy nem olcsóak, de minőségiek. Aki eddig néhány ezerért vett 100 darabos dobozokat, az szívni fogja a fogát az árak láttán, de úgy gondolom, ennyit megér az egészségünk. Ha már költünk, költsünk minőségre!

 

Még nem jártál a FitLife Facebook oldalán? Nagy hiba! A blogot se felejtsd el: FitLife

Amennyiben egyetértesz vagy érdekesnek találtad, kérlek támogass egy Like-al és egy megosztással. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr312386559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása