Mozdulj! Kezdd el!
2016. június 14. írta: FitLife

Mozdulj! Kezdd el!

 

fitmotivation.jpg

Rád férne az edzés, de nem bírod elkezdeni? Minden kezdet nehéz, tartja a mondás.

Igaz ez a sportolás elkezdésére is, hiszen az addig megszokott életünkbe egy új – ráadásul közel sem kényelmes – dolog kerül be. Hiszen kényelmesebb otthon a gép előtt ülni vagy a tvt nézni, nyomkodni a telefont, mint lemenni a terembe/parkba/bárhova ahol edzeni szeretnénk és keményen megizzasztani magunkat, kiköpni a tüdőnket, érezni az égő érzést az izmainkban, remegő lábakkal öltözni edzés után. Aki ezeket még nem élte át most biztos hülyének gondol, pedig ez mind nagyon jó érzés, nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek, hogy kiadtunk magunkból mindent. Sokszor van velem olyan (sajnos) hogy edzés végén hiányérzetem van, leedzettem, amit kellett, de mégsem érzem azt az érzést - ami felbecsülhetetlen – hogy szétfeszít az erő az izmaidban vagy alig bírod emelni a válladat. Ha egyedül edzem nincs annyi motivációm, mint amikor edzővel vagy partnerrel, persze a partner sem mindegy, olyan kell, akivel húzzátok egymást és a végén nem lazítotok, hanem még jobban megnyomjátok. Viszont ide el kell jutni, hogy ezek az érzések legyenek benned, otthonról edzettség nélkül senki nem akarja magának ezeket.

Ne másoknak panaszkodj, ne sopánkodj otthon, ne nézegesd magad a tükörben, hogy jaj, edzeni kéne meg fogyni meg a többi.

MENJ ÉS CSINÁLD!

Nem fogja más elkezdeni helyetted, neked kell!

motivation15its65.jpg

Sok ismerőstől hallottam már az évek során, nemtől és kortól függetlenül, hogy edzeni kéne, de nincs ereje elkezdeni. Tényleg nem egyszerű a kezdés, amíg eljutsz arra a szintre, hogy kívánd a sport okozta fáradást és (jó) fájdalmat. Amikor valamiért nem jutottál le edzeni, rossz érzés kavarog benned meg bűntudat és utána azon agyalsz, mikor tudod leghamarabb bepótolni. Sok embernél láttam, hogy elkezdték a sportot, az elején szenvedtek, kihagytak alkalmakat, ha mégis lementek csaltak és félvállról vették az edzéseket. Néhányan (talán a többség?) itt fel is adja. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, eldobod a semmibe azt, amit már elértél! Ne várjuk azt, hogy ez csak úgy jön és egyik napról a másikra indulhatunk az adott sportban versenyen is. Viszont azok, akik ezt az időszakot átvészelték és kemények maradtak, náluk eltelt néhány hónap és beszippantotta őket a sport szenvedélye, elhivatottak lettek a mozgás iránt. Visszagondoltak arra, hogy az elején milyen lusta herék voltak és szidták magukat, amiért ilyen későn kezdték el az aktív mozgást. Mert mindegy milyen sportról beszélünk, még ha lemész zumbázni, az is valami, a lényeg, hogy mozogj és szeresd, amit csinálsz. Ha van célod a fizikumoddal, akkor persze ajánlatos azt a sportágat megtalálni, amivel a legegyszerűbb elérni azokat. Ne keress kifogásokat! Nem tudom mondtam-e már, de:

Ne másoknak panaszkodj, ne sopánkodj otthon, ne nézegesd magad a tükörben, hogy jaj, edzeni kéne meg fogyni meg a többi.

MENJ ÉS CSINÁLD!

Nem fogja más elkezdeni helyetted, neked kell!

Őszinte leszek: ha nincs meg a kellő motivációd, akkor az elején nagyon nehéz lesz. Minden edzést kínként fogsz megélni, alig várod, hogy vége legyen. Viszont amikor túljutsz a kezdeti „nem akarom ezt” meg „minek ez nekem” érzésen, utána rohadt jó lesz. Komolyan! Utána kívánni fogod az edzést, bele fogsz szeretni, legszívesebben minden nap mennél, amit csak fokozni fog, hogy látod magadon a pozitív változást. Tegyük fel, hogy az étkezésedre is elkezdtél odafigyelni, nem is olyan komolyan, hogy számolod a tápanyagmennyiséget, csak észben tartod az egészséges életmód lépéseit, utána a többi már jön magától, napi többszöri étkezés, egyszerre nem eszünk sokat, este nem tömünk magunkba szénhidrátot, edzés előtti és utáni étkezésekre való fokozott oda figyelés, meg a többi. Ezzel, és ha a mozgásod is rendszeres és szabályos, akkor biztos a fejlődés. Ez akkora lendületet fog adni, hogy utána, ha hétvégén egész napos családi rendezvényen veszel részt, fejben már a másnapi edzést rakod össze, ha meg csoportos órákra jársz, alig várod, hogy hétfő legyen és mehess megint. Aztán észreveszed, hogy valahol hétvégén is vannak órák, vagy elmész egyénileg futni/kondiba bárhova, csak mozogj. Persze vannak, akiket nem szippant be ennyire, eljárnak heti háromszor mindig ugyan akkor, hogy mégis mozogjanak valamit, de közel sem megszállottak. Nem baj, a lényeg, hogy mozogj! Szánd rá magad a kezdésre, ha egyedül nem megy, akkor olyannal, aki szintén el akarja kezdeni vagy valakivel, aki már sportol és segít elkezdeni. Mindig van lehetőség a sport elkezdésére.
daily-motivation-910.jpg

Ismerős kifogások?

 

Ne másoknak panaszkodj, ne sopánkodj otthon, ne nézegesd magad a tükörben, hogy jaj, edzeni kéne meg fogyni meg a többi.

MENJ ÉS CSINÁLD!

Nem fogja más elkezdeni helyetted, neked kell!

Adnod kell ahhoz, hogy kapj: időt és energiát, a kényelmet kell beáldoznod ahhoz, hogy megkapd azt a külsőt vagy egészséget, amit szeretnél. Én a fokozatosság híve vagyok, nagyon sok újrakezdőnél láttam azt, hogy ugyan ott akarják kezdeni, ahol anno befejezték. Nem szabad. Ha még csak néhány hetet is hagytál ki, nem szabad ott folytatni, mert utána jön a drasztikus izomláz meg az elkedvetlenedés, hogy már nem úgy megy, ahogy régen. Ne is várjuk el, hogy úgy fog menni, hiszen kihagytunk rengeteg időt, a testünk pedig mindig alkalmazkodik ahhoz, ami éppen történik vele. Nem voltak edzésben az izmaid? Akkor a szervezetünk feleslegesen nem strapálja magát azzal, hogy fenntartsa nekünk azt, csak azért, hogy jól nézzünk ki, a testünk nem jó fej, egy hálátlan szemét, aki ellenünk van. Szépen lassan lehet növelni az intenzitást, bevezethetjük az intervallum edzéseket is, sok edzésformába beépíthető, akár úszásnál is. 

Kezdd el végre!

Ne halogasd!

Amikor elkezded ne add fel!

never-give-up.jpg

Nincs olyan, hogy majd holnap! Csak ma van! Igen, akár most ott a gép mellett csinálj fekvőtámaszt, hasprést, plank tartást, guggolást. Ja, a vonaton telefonról olvasol? Akkor oda azért ne feküdj le, mert koszos, de amint hazaértél KEZDD EL!

Ha tényleg semmi szabadidőd, mert anyuka vagy?

Közben dolgozol és a férjed meg lusta, akit nem tudsz rávenni a mozgásra?

Akkor próbálj meg otthon napi 20-30 percet beiktatni az életedbe, amikor kikapcsolsz, és a mozgással foglalkozol. Nagyon jól el lehet kezdeni otthon is, nem fogok gyakorlatokat írni ide, tele van velük az internet otthoni edzésekre rákeresel és szarásig van, bár a 3/4 -ük használhatatlan. Amúgy meg most, hogy jön a jó idő inkább a friss levegőt javasolnám, az a legjobb. Utána, ha már látod/érzed a változást úgy is megoldod valahogy, hogy több időd legyen komolyabb edzésekre. Tessék elkezdeni az egészségünk érdekében, jobb lesz a közérzetünk is a rendszeres mozgástól, meg nyárra jöhet a strandfazon, akinek igénye van rá. Bár azt nem most fogod elérni, de minél előbb elkezded a sportot, annál hamarabb eléred a célodat.

Részemről ennyi. Esetleg még annyi, hogy:

Ne másoknak panaszkodj, ne sopánkodj otthon, ne nézegesd magad a tükörben, hogy jaj, edzeni kéne meg fogyni meg a többi.

MENJ ÉS CSINÁLD!

Nem fogja más elkezdeni helyetted, neked kell!

 

Gyerünk! Mindent bele!

Nem követsz Facebookon? Akkor bizony rendszeresen lemaradsz jó néhány dologról..

A bejegyzés trackback címe:

https://fitlife.blog.hu/api/trackback/id/tr418735132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása